19-20 Nov 2025
Tid:
Kl.09:30-16.00
Var:
Citykonferensen Malmskillnadsgatan 46 Stockholm

Psykiatrin i framkant 2025

Välkommen till Psykiatrin i framkant där vi diskuterar hur vi kan utveckla svensk psykiatrivård för att räcka till för så många som möjligt!

Under två fullspäckade dagar får du ta del av goda exempel, intressanta paneldiskussioner, rundabordssamtal och idéer på vad er verksamhet kan göra för att öka tillgängligheten, korta ner köerna och erbjuda rätt insatser till rätt patienter vid rätt tillfälle.

 

Program

19 november
Tid:
09.00-09.30
Frukost och registrering
Tid:
09.30-09.35
Moderatorn inleder dagen
Tid:
09.35-10.05
Psykiatrilyftet – en framtidsvision för en fungerande psykiatri
Läget inom psykiatrin är tufft där det ofta talas om kris, resursbrist och misstro. I stället för att fastna i problemen behöver vi börja prata om riktningen framåt. Vad vill vi att psykiatrin ska vara och hur tar vi oss dit? Initiativet Psykiatrilyftet vill skifta fokus från problem till möjligheter och skapa en konkret framtidsvision: en fungerande psykiatri som går att föreställa sig och sträva mot.
Tid:
10.05-10.25
Panel
Tid:
10.30-11.00
Talarpass TBA
Tid:
11.00-11.30
Vägen framåt för svensk psykiatri
Tid:
11.30-12.00
Diskussioner
Tid:
12.00-13.00
Lunch
Tid:
13.00-13.30
Nationell högspecialiserad psykiatri – en resurs som når alldeles för få patienter
Nationell högspecialiserad psykiatrisk vård erbjuder unik kompetens och stöd till de svårast sjuka men många patienter kommer aldrig dit då remitteringen brister. Vad beror det på? Hur ser ansvaret ut – både för NHV och för remitterande verksamheter? I den här panelen diskuterar vi hur NHV kan användas mer strategiskt, vilka hinder som står i vägen och hur vi bygger fungerande samarbeten för att fler ska få rätt vård i tid.
Tid:
13.40-14.30
Stegvis vård i Region Uppsala
Mer information kommer inom kort.
Tid:
14.30-15.00
Fika och nätverkande
Tid:
15.00-15.50
Digital psykiatrisk öppenvårdsmottagning i region Dalarna
För att möta det ökade behovet och minska vårdköer inom den psykiatriska öppenvården beslutade Region Dalarna under hösten 2023 att etablera en helt digital psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Syftet var att effektivisera flöden i vården, utnyttja personella resurser på ett effektivt sätt och öka möjligheten till en nära och mer lättillgänglig vård till alla i befolkningen. Antalet patienter har ökat från 0 till 1500 på 18 månader och remissinflödet är högt. Ta del av detta tranformativa arbetssätt för att möta en växande efterfråga inom psykiatrin.
Tid:
15.55-16.45
Från uppskattning till insikt – att arbeta med produktions- och kapacitetsstyrning i psykiatrin
Genom att kartlägga allt från nybesök till telefontid har mottagningen kunnat räkna ut vad som faktiskt krävs för att klara uppdraget utifrån nuvarande arbetssätt. Med det som grund har scheman justerats samtidigt som produktionen följs upp på individnivå. Det har lett till tydligare ansvar, att tider fylls bättre och jämnare produktion. Arbetet har också gett nya insikter och stärkt styrningen i verksamheten.
Tid:
16.45-17.00
Konferensen avslutas
20 november
Tid:
17.00-18.30
Mingel
Tid:
09.00-09.50
Från delar till helhet – genomförandet av samsjuklighetsreformen
Tid:
10.20-11.05
Så vände psykiatrin i Gällivare den negativa utvecklingen inom verksamheten
Psykiatrin i Gällivare stod inför stora utmaningar med arbetsmiljöproblem, personalbrist, patientsäkerheten och bristande samverkan. Genom ett målmedvetet förändringsarbete har verksamheten vänt utvecklingen och skapat en stabil grund för både medarbetare och patienter. I detta talarpass får du ta del av konkreta insatser inom arbetsmiljöförbättring, ledarskapsutveckling och rekrytering. Du får också lyssna till hur deras samarbete mellan öppen- och slutenvård blivit en viktig komponent i förändringsarbetet.
Tid:
11.05-11.50
Ett digitalt verktyg och samtalsmetod som möjliggör patientdelaktighet och förbättrar vården inom psykiatrin
Trots att patientlagen tydligt slår fast rätten till patientens delaktighet i planering och uppföljning av sin vård saknas det ofta systematik i hur psykiatrin följer upp mående och insatser över tid. Dialog+ är en samtalsmetod och ett digitalt verktyg som har utvecklats för att strukturera upp psykiatriska samtal, öka patienternas delaktighet i vården och möjliggöra uppföljning av patientens mående över tid. Patient och behandlare får en gemensam struktur för att skatta mående, identifiera fokusområden och planera åtgärder. Verktyget kommer från National Health service i London men har anpassats till svensk psykiatri och testats med goda resultat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Genom återkommande skattningar skapas underlag för att följa utvecklingen både i det enskilda mötet och på verksamhetsnivå – vilket bidrar till ökad delaktighet, kontinuitet och förbättringsarbete i psykiatrin. Projektet är en del av ett större arbete för att öka psykiatrins förmåga att kontinuerligt använda data för att förbättra vården.
Tid:
11.55-12.40
Effektiv diagnostik vid nybesök på BUP – hur kan vi korta ner vägen till behandling?
I Region Halland pågår ett utvecklingsarbete för att höja kvaliteten och effektiviteten vid nybesök på BUP. En gemensam mall för nybesök används som stöd i bedömningen och de som gör många nybesök erbjuds fördjupad träning i diagnostik. Arbetet fokuserar på att stärka kompetensen i halvstrukturerade intervjuer med målet att 75 % av patienterna ska kunna få diagnos och starta behandling redan efter två besök.
Tid:
12.40-13.40
Lunch
Tid:
13.40-14.15
Diskussioner
Tid:
14.15-15.00
Hur kan barn- och ungdomspsykiatrin möta unga som redan utvecklat allvarligt normbrytande beteenden?
I region Stockholm utvärderas sedan 1,5 år ett nytt arbetssätt där läkare, psykologer och sjuksköterskor från BUP deltar i sociala insatsgrupper tillsammans med skola, socialtjänst och polis för att erbjuda snabbare stöd till ungdomar som löper stor risk att begå allvarliga brott. Ta del av deras erfarenheter av denna samverkan och vilka utfall det har gett.
Tid:
15.00-15.10
Konferensen avslutas
19-20 Nov 2025
Tid:
Kl.09:30-16.00
Var:
Citykonferensen Malmskillnadsgatan 46 Stockholm

Kontaktperson

Kontakt

Följ oss

Info om Benchmarkingnätverk









Digitala nyckeltalsrapporter









Intresse nätverk












Nyhetsbrev






Medtech