22 Okt 2025
Tid:
Kl.09:00-16:10
Var:
Citykonferensen Malmskillnadsgatan 46 111 57 Stockholm

Vård­avdelnings­forum 2025

En mötesplats för dig som arbetar inom slutenvården

Svensk slutenvård står inför många utmaningar; vårdplatsbrist, kompetensförsörjningsproblem, hög arbetsbelastning och en ansträngd arbetsmiljö. Dessa faktorer påverkar inte bara patientsäkerheten och vårdens kvalitet utan även personalens välbefinnande. För att överbrygga detta krävs nytänkandesamverkan och proaktiva arbetssätt.

På Vårdavdelningsforum lyfter vi konkreta lösningar på slutenvårdens problem. Här möter du verksamheter som har hittat nya vägar framåt avseende hantering av vårdplatsbristen, samverkan och mer hållbara vårdflöden – trots begränsade resurser och tuffa förutsättningar.

Under dagen får du ta del av exempel på hur andra arbetat för att:

  • minska onödiga inläggningar
  • frigöra vårdplatser till patienter med störst behov
  • förbättra övergången mellan slutenvård, kommun och primärvård
  • arbeta smartare med styrning, bemanning och arbetsmiljö

Genom att delta på konferensen får du möjlighet att diskutera, reflektera och bygga nätverk med andra som står inför samma situation. Du kommer få med dig nya perspektiv, idéer och praktiska verktyg för att kunna driva förändring inom er verksamhet som möter både patienternas och personalens behov.

Program

Tid:
08.30-09.00
Frukost och registrering
Tid:
09.00-09.10
Moderatorn inleder dagen
Tid:
09.10-09.50
Talarpunkt meddelas inom kort
Tid:
09.50-10.25
Sahlgrenska Hemma - en satsning på att öka andelen vård i hemmet
Vilken vård kräver ett fysiskt besök på sjukhus och vad kan istället ges i hemmet genom mobila team, digitala lösningar eller egenvård? Med satsningen Sahlgrenska hemma tar sjukhuset ett samlat grepp om den vård som redan idag ges i hemmet och satsar nu stort på att sprida arbetssätten och utveckla konceptet. För att accelerera omställningen har sjukhuset pågående samarbete med bland annat Chalmers tekniska högskola och flera nordiska universitetssjukhus. Genom forskning identifieras och minimeras hinder för implementering av nya arbetssätt, medicintekniska lösningar och digitala verktyg för en trygg och effektiv vård i hemmet.
Tid:
10.25-10.55
Förmiddagsfika och nätverkande
Tid:
11:30-12:00
Biståndsbedömare på akuten - en samverkansmodell som minskar onödiga inläggningar
Under 2024 blev en biståndsbedömare en del av det dagliga arbetet på akutmottagningen i Region Värmland. Genom att i ett tidigt skede identifiera patienter med behov av kommunala insatser möjliggörs direkt planering för trygg hemgång och onödiga inläggningar undviks. Samarbetet har också lett till minskad stress hos personalen, smidigare vårdövergång och ett mer effektivt resursutnyttjande både på akutsjukhuset och i kommunal omsorg.
Tid:
10.55-11.30
Datadriven samverkan i Kronoberg – vägen mot en mer proaktiv och personcentrerad vård
Hur kan gemensamdata som utgår från invånarens behov skapa en mer sömlös, individanpassad och proaktiv vård? I Ljungby har kommunen och Region Kronoberg inlett ett unikt samarbete där vårddata analyseras gemensamt. De har undersökt om AI-modeller kan underlätta prediktion av framtida vårdbehov. Syftet är att förstå invånarnas vårdresor och därigenom identifiera behov tidigt, sätta in rätt insatser i rätt tid och förbättra både kvalitet och resursanvändning. Projektet har lyfts nationellt som ett föredöme för hur informationsdriven vård kan bli verklighet över organisationsgränser med individens behov i fokus.
Tid:
11.00-12.30
Diskussioner
Tid:
12.30-13.30
Lunch och nätverkande
Tid:
13.30-14.05
Vårdintensitetsmätningar som en del av daglig styrning och dess påverkan på arbetssätt och bemanning
Skattning av vårdintensitet för varje patient är ett sätt att arbeta med daglig styrning. I Region Gävleborg har man utvecklat och testat ett arbetssätt för vårdintensitetsmätningar som nu ska breddinföras inom somatisk slutenvård. Forskning pågår om hur arbetssätten påverkar bemanningsplanering, arbetsbelastning och arbetsmiljö. Ta del av hur mätningarna görs, hur de påverkar arbetssätt och bemanning samt hur resultaten kan användas för att göra jämförelser mellan avdelningar. En målsättning är att vårdintensitetsmätningarna ska användas strategiskt och integreras i regionens produktions- och kapacitetsstyrning.
Tid:
14.05-14.35
Eskaleringsplan för en ökad patientsäkerhet och effektiv vårdplatsstyrning
Efter återkommande överbeläggningar och IVO-anmälningar inledde Helsingborgs lasarett ett utvecklingsarbete för att skapa en struktur som ger en jämnare belastning mellan avdelningarna och möjliggör bättre koordinering av patienter till rätt specialitet. En tvärprofessionell arbetsgrupp tog fram en sjukhusövergripande eskaleringsplan som i steg beskriver hur överbeläggningar ska fördelas utifrån patienternas behov. Denna arbetsmodell har lett till färre vårdskador och IVO-anmälningar samt ett mer hållbart flöde till slutenvården.
Tid:
14.35-15.05
Hur vände en vårdavdelning i kris till att bli en förebild i hela Region Skåne?
Med bemanningskris, hög personalomsättning och tuff arbetsmiljö som utgångspunkt startade Centralsjukhuset i Kristianstad ett omfattande förändringsarbete. Genom att renodla arbetsuppgifter, tillföra nya roller och fokusera på arbetsmiljön skapades Framtidens vårdavdelning. Projektet har lett till kortare vårdtider, färre sjukskrivningar, halverad övertidsersättning och ökad patientnöjdhet. Dessutom har det blivit en arbetsplats dit personal söker sig helt utan annonsering.
Tid:
15.05-15.35
Eftermiddagsfika och nätverkande
Tid:
15.35-16.05
Gruppdiskussioner
Tid:
16.05-16.10
Konferensen avslutas
22 Okt 2025
Tid:
Kl.09:00-16:10
Var:
Citykonferensen Malmskillnadsgatan 46 111 57 Stockholm

Kontaktperson

Kontakt

Följ oss

Info om Benchmarkingnätverk









Digitala nyckeltalsrapporter









Intresse nätverk












Nyhetsbrev






Medtech